2007-12-05 19:59:35

Kaposszentjakab/Zselicszentjakab , Bencés apátság

A zselicszentjakabi bencés apátság a XI. században az alapító személyes reprezentációját szolgáló főúri alapítások egyik legkorábbi példája. A hazai emlékanyagban különleges alaprajzi elrendezése, bizáncias jellegű relieftöredékei emelik ki egyházi románkori épületeink sorából. Helyreállított részletei romkertben tekinthetőek meg.


Kaposszentjakab légifotó

Légifotók:

www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=1


A bencés apátságot 1061-ben a Győr nemzetségbeli Ottó somogyi ispán alapította id. Szent Jakab apostol tiszteletére a Kapos folyó melletti Szent Jakab apostol hegyén egy korábbi templom helyén. A monostort 1068-ban az alapító, valamint Salamon király és Géza herceg jelenlétében szentelték fel. A XVI. század elején a legfontosabb dél-dunántúli apátságok egyikének számított, ellenezte Tolnai Máté pannonhalmi apát központosító törekvéseit egészen 1520-ig, amikor is a támogatók köréhez csatlakozott.

Az apátság 1543-ban szűnt meg, a török hódoltság idején katonai célokra használták, külső fallal erősítették meg. Viszonylag kisméretű, háromhajós temploma szokatlan, a hosszanti és a centrális térelrendezés kombinációja. A félköríves apszissal záródó főhajóhoz keskeny oldalhajók csatlakoztak, melyek felett oldalkarzatok kerültek kialakításra. Az első templomot a XIV-XV. század fordulóján gótikus stílusban átépítették, átboltozták. Ugyanekkor keletkezett a templomtól délre a középudvaros-kerengős kolostor is. Az apátsági templomtól északra egy nyolcszög alaprajzú kápolna épült, mely a XIII-XIV. század fordulójára datálható, és a település plébániatemplomaként szolgált.

A kolostoregyüttes feltárása 1960-1966 között történt, melynek során számos bizáncias jellegű, „palmettás stílusú”, csipkeszerű díszítésű faragvány is felszínre került. A közelmultban újra restaurálták a feltárt emlékeket és azok a helyszinen megtekinthetőek.

Forrás:

www.kolostorut.hu


© Civertan Stúdió Budapest

fotó grafikai stúdió

1 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
Google PageRank
Blog  felvétele kedvencek közé
Szerzõ hozzáadása a kedvencekhez
Add a Startlaphoz

A blog rövid leírása

Magyar várak, kastélyok légifotón és egyéb érdekességek a nagyvilágból

Rólam

Szeretem a levegőből és a földről is fényképezni műemlékeinket. Hosszú évek óta gyűjtöm a várak, kastélyok és kolostorok - romok és épen ránk maradt műemlékek - képeit. A légifotókat földi képekkel és leírásokkal egészítem ki, melyeket több fórum is közöl. Mostanában eze n témákból startlapokat - linkgyűjteményeket - is szerkesztek. Foglalkozom magyar várakat és kastélyokat bemutató könyvsorozat kiadásával, illetve egy könyvkiadó megbízásából több fotóalbumot készítek elő. Szeretném az illusztrált kártyáimon és képeslap formában népszerűsíteni Magyarország épített örökségeit. A weboldalamon 60.000 légifotó látható hazánkról. Jó böngészést kivánok! www.civertan.hu, Kiadványaink a www.var-webaruhaz.hu oldalon tekinthetők meg.

Startlapjaink

Blogroll

3D - Anaglif, térhatású fotók magyar várakról

Archívum

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.civertan.blogter.hu/
0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet